Великолепната Диана Димитрова, звезда от тв сериалите "Откраднат живот“ и "Лъжите в нас“, магнетичният Калин Врачански и талантливият Стоян Радев, са в главните роли в спектакъла "Тютюн“ на Варненския театър, който пловдивчани ще могат да видят на 13 април от 19.00 часа в Дома на културата "Борис Христов“. Те са Ирина, Борис Морев и Фон Гайер – харизматичните герои на Димитър Димов, пламтящите страни на унищожителен любовен триъгълник от романа "Тютюн“ и света на "Никотиана“, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив.

"Тютюн“, една от 10-те най-любими книги на българите, има нелека литературна съдба. Забележителна панорама на времето, когато България се намира в германската зона на влияние, романът, публикуван за пръв път през 1951 г., разглежда въпроса за самотата на личността и натиска на капитала върху нравствените устои на човека. Още на следващата година е заклеймен в дискусия на СБП за "проводник на западно влияние“ и политически "неправоверно“ съдържание. Въпреки поздравителната телеграма от тогавашния министър-председател Вълко Червенков, казионната критика, под предводителството на Пантелей Зарев, оказва натиск върху писателя да промени текста. Така се ражда втората редакция на "Тютюн“ (1954), допълнена с герои в стила на господстващия тогава "социалистически реализъм“ (1955).

Десетилетия наред в тоталитарна България се разпространява само тази официална версия на романа. Първоначалният му вариант е публикуван отново, благодарение на наследниците, едва през 1992 г. "Тютюн“, преведен на над 30 езика, продължава живота си и на филмовия екран в едноименния филм на режисьора Никола Корабов и оператора Въло Радев от 1961 г.

Спектакълът "Тютюн“ бе един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина. Днес, 72 години след излизането на романа и 62 години след филма с Невена Коканова и Йордан Матев, "Тютюн“ е спектакъл като нож, опрян в гърлото. Светът е разяден от войната. Хората се борят за власт, пари, доминация над другия. Разтърсващ и чувствен спектакъл за една невъзможна любов.

"Тютюн“ е провокация за театъра, за актьорите, за зрителя, и за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който зрителят ще преоткрие много актуални теми, които свързват минало и настояще. За драматизацията Юрий Дачев използва оригиналната, нецензурирана версия на романа. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор е Асен Аврамов.

Театрално-музикален продуцентски център Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ представят "Тютюн“ за трети път в Пловдив, като билетите за предишните гостувания се разпродадоха за броени дни.

Билетите за 13 април са в продажба от утре – 23 февруари на каса "МаскАрт“ в Дома на културата "Борис Христов“.