Следващата седмица, на 21 и 22 март, Добрич ще бъде домакин на международна бизнес конференция за популяризиране на приложни изследвания, модели и добри практики за климатоустойчиво селско стопанство в Черноморския басейн, предаде репортер на "Фокус". Организатор е Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ). 

Форумът се осъществява по проект "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ (AGREEN). Събитието ще се проведе от 10:00 ч. на адрес: ул. "България“, №3, ет. 2, Нова конферентна зала. 

Ще бъдат представени разработените по проект AGREEN климатоустойчиви модели за отглеждане на култури и успешни практики в устойчивото земеделие, които могат да бъдат приложени в черноморския регион от професионалната общност и секторните организации в селското стопанство. Целта е подобряване на тяхната ефективност и модернизация.

Във фокуса на конференцията ще бъде споделянето на резултатите от научно-приложние изследвания и експериментирането на разработените от партньорите по проекта модели, засилването на сътрудничество между бизнеса и научноизследователските институции, както и опита, споделен от практикуващи климатоустойчиво земеделие.

За участие в конференцията са поканени земеделски производители и техни кооперации, асоциации, организации и заинтересовани групи с интерес в областта на устойчивото земеделие, изследователски звена и институции в селското стопанство, контролни органи и бизнес браншови организации, независими професионалисти, експерти и практикуващи и др.

Партньори в дейностите по проекта  AGREEN са България, Румъния, Турция, Грузия и Гърция. През ноември миналата година в Добрич се проведе международно обучение "Предприемачество за климатоустойчиво земеделие в Черноморския басейн". И това е само малка част от поредицата полезни и интересни събития - Академия "Умно земеделие", моделиране и експериментално отглеждане на култури в Добруджа по този проект, специализирано обучение на млади предприемачи, занимаващи се с климатоустойчиво земеделие и др.

Жулиета НИКОЛОВА