В напреднал етап е ремонтът на Детското отделение при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Доброволците, които го ръководят и реализират – Ротати клуб – Велико Търново, обаче призовават всички граждани, фирми и организации да се присъединят към тяхната благородна кауза.

Дейностите, напомнят инициаторите, са част от проект "Светулка“, в който се влагат над 400 хиляди лева. В него усилие обединяват Ротари клуб – Велико Търново, фондация "За доброто" и фондация "Америка за България". Идеята е да се трансформират и преобразят 13 стаи в детското отделение и то да се превърне в среда със съвсем различна философия, извън обичайните болнични помещения.

В момента изцяло се преустройват помещенията в педиатрията, подменя се електрическата и ВиК мрежи, сменят се настилките, стените и дограмите, монтират се нови климатична и парна инсталации. След това предстои оборудване на стаите и кабинетите с напълно ново обзавеждане. Ще има весела зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.

До края на юни трябва да бъде завършен първият етап от ремонта, а до есента ще бъде преобразена и втората част от детското отделение. За цялостната реализация на благородната инициатива, от Ротари клуб – Велико Търново се обръщат с призив към всички жители на областта, организации, фирми и институции и цялото общество: "Подкрепете ни, за да преобразим НАШЕТО великотърновско детско отделение! Всеки лев, дарен от вас, е важен, за да създадем заедно и с общи усилия пространство в областната болница, което предлага не само медицинска грижа, но и уют и радост на децата, които търсят лечение там!"

Всеки, който иска да помогне, може да го направи по сметката:

РОТАРИ КЛУБ ВЕЛИКО ТЪРНОВО (ROTARY CLUB VELIKO TARNOVO); IBAN: BG47FINV91501017353128; BIC: FINVBGSF; Първа инвестиционна банка АД (First Investment Bank); Основание – детско отделение или пряко, чрез контакт с членове на Ротари клуб – Велико Търново.

Повече информация можете да получите от Николай Тончев /0899905913/; Станислав Стоянов /0898642851/ и Валентин Михайлов /0887237473/.