Спирка "Св. Никола“, се изписва на светлинното табло на автобусите, които преминават край квартал "Чайка“. До преди 30 години спирката се казваше "Отдих и култура“. Но преди близо 90 години край нея е била първата бирария-градина на морската столица. Носила е името "Американ парк“. В нея се е събирал елитът, хайлайфът на Варна. Престиж е било да си клиент на най-модното заведение - баровци, кокетки, свалки, музика, миризма на тежък тютюн...

Заведението за висшата класа на някогашния град не съществува отдавна. Мястото сега е тихо, пусто - поляна с дръвчета. Не се чува звънтенето на чашите, токчетата в ритъма на джаза, шумните приказки, смехът, веселието.

Първата бирария във Варна е създадена през 1936 година от Георги Нолев, който се е завърнал от гурбет в САЩ. Култовото тогава заведение е изградено по подобие на локалите зад Океана. Намира се Евксиноградското шосе (сега бул. "Княз Борис I“, почти по средата между Катедралата и двореца Евксиноград). Разполагало е с лятна градина и тераса. Това е единственото по рода си заведение във Варна, което е привличало гостите си с необичайната атмосфера, пренесена от далечния и непознат за повечето българи континент.

Не е било само място за срещи на по бира, както е сега. То е било като магнит за елита на града с тематични вечеринки, дори такива, свързани с поетични рецитали. Такава е била модата тогава. Може би заради него районът да е бил кръстен "Отдих и култура“, като продължение на мястото, където е било култовото заведение, диктувало стила на поведение в обществото, донесло "Епохата на джаза" във Варна, свободата на общуване между двата пола.

Създателят на "Американ парк“ - Георги Нолев, е бил на 44 години, когато е внесъл във Варна нова атмосфера и емоции. В работата му помагат тримата му синове: Манол, Филип и Васил.