Полският гост, носител на награда от Международното биенале на графиката - Варна, е представен от Галерията за графично изкуство. Откриването на експозицията се състоя на 22 май. Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, представи самостоятелна изложба графика на Марчин Бялас от Полша, съобщи ГХГ-Варна.

Марчин Бялас е утвърден художник, график и преподавател. Името му е познато на варненските ценители от 2009 г., когато печели равностойна награда на XV Международно биенале на графиката – Варна.

Графиките, които са включени в изложбата "Defragmentation 1.0", са от последните две десетилетия на художествената дейност на автора. Всички са изпълнени в графичната техника дълбок печат - сред тях има офорти, акватинта, суха игла. Най-ранните творби в експозицията са част от дипломния му проект за магистър, други са създадени в годините непосредствено след това.

Две серии си кореспондират и тематично, и по отношение на използваните архитектурни мотиви – едната е "Над паважите“, а другата "Стая с изглед“. Най-новите произведения, от последните три години, са част от серията "Half-Life“, включваща графики, картини и обекти, като техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица. “Първоначално базирах своите артистични търсения върху фигуративни изображения - признава Марчин Бялас, - но постепенно изоставих използването им в полза на интерпретацията на градските структури, в които символичното присъствие на човека все още имаше своето място и цел.

Графичните интерпретации на градската инфраструктура са вдъхновени от град Катовице и са предназначени да създадат алтернативни места в един паралелен свят. В момента работя върху поредицата "Half-Life“, която е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произтичащ от наблюденията на съвремието". Във Варна изложбата пристига след гостуване в Галерия “Академия" на Националната художествена академия в София.

Марчин Бялас е роден през 1977 г., през 2004 г. завършва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е отличен с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице. Осъществил е индивидуални графични изложби в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 г. Се включва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина.

Участва в над 300 колективни изложби, включително и конкурси, от които получава близо 50 награди и отличия. Изложбата ще бъде експонирана във Варненската галерия до 10 юни 2024 г.