Политическият съвет на Местна коалиция "БСП за България" оцени като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от групата за подкрепа за избор на председател на СОС, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. В официална позиция те заявяват, че подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. 

"Левите сили не бива да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини", категорични са коалиционните партньори.

Позицията беше приета на коалиционен съвет, който се състоя днес. На него присъстваха представители на всички коалиционни партньори - Коалиция "Левицата!" (ПП АБВ, ПП "Изправи се, България", ПП "Движение 21"), Коалиция "Неутрална България" (Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството"), Коалиция "Алтернативата на гражданите" (ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм") и ПП "Атака".

В изказванията си Румен Петков от АБВ, Костадин Паскалев от Коалиция "Левицата!", Татяна Дончева от "Движение 21", Мая Манолова от "Изправи се, България" и Александър Паунов от Комунистическа партия на България дадоха различни предложения в подкрепа на действията на общинските съветници от местната коалиция и изразиха готовност да се включат с експерти в работата за София.

"От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация, категорични са коалиционните партньори в позицията си. В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето. 

Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници".

В документа коалиционните партньори призоваха всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет. "Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България", категорични са те.

Ето и цялата позиция:

ПОЗИЦИЯ

на

Политическия съвет на Местна коалиция "БСП за България"

Политическият съвет на Местна коалиция "БСП за България" оценява като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от местната коалиция да подкрепят избора на председател на Столичния общински съвет и преодоляването на институционалната криза в управлението на Столична община.

Крайно време беше общинските съветници в София да започнат работа, месеци след като бяха избрани и в навечерието на приемането на бюджета на столицата. Има моменти в политиката, когато междупартийното противопоставяне трябва да остане на заден план и да се даде път на трудните решения в полза на гражданите и развитието на града. Няма как с лозунги или аргументи да бъдат убедени гражданите на София, че избраните техни представители не трябва да работят и че политическият инат трябва да надделява над здравия разум, а партийните интереси да се отстояват на всяка цена и "до дупка".

Подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. Местната коалиция не оценява като предателство нито решенията на кметове и съветници от БСП и другите леви партии по места, нито решенията на ръководството на БСП да участва в коалиционно управление с ПП и ДБ, както и да подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Нашето нежелание да се коалираме с управляващите в София не означава, че ние осъждаме другарите в десетки общини, които са принудени от обстоятелствата да участват в такива коалиционни взаимодействия. Но левите сили не бива и да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини. Един такъв подход е нечестен спрямо българските граждани.

От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация. В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето.

Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници.

Призоваваме всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет. Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България!