"Българските традиции и обичаи са свидетелство за богатата душевност на нашите предци. Мисията на Исторически музей - Балчик е да предаде на младото поколение тази богата символика, която кара човек от дете да заживее с техните достойнства и чувство за принадлежност към род и Родина. За нас е важно децата да бъдат носители и продължители на народните традиции", това заяви Поликсения Петрова, уредник в Исторически музей - Балчик, чийто екип чрез най-новия си проект "С България в сърцето" приобщава не само децата на Белия град, но и всички българчета по света, които посещават неделните училища, към непреходните български народни традиции под формата на образование чрез преживяване, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Поредица от събития ще срещне децата на Балчик на живо и българчетата от неделните училища онлайн с най-хубавото от българската култура и бит, съхранени през вековете, достигнали до наши дни чрез баби, майки, семейство, училище, клубове и групи за автентичен фолклор. "Празниците са непрекъснат извор на духовни ценности. Всеки народ трябва ревниво да пази своите обичаи и ценности. В тях са събрани богатият народен дух, вярата в доброто и надеждата за утрешния ден", допълни Поликсения Петрова. 

Днес екипът на "С България в сърцето" ще излъчи във Фейсбук възстановка на обичая "Коледуване" от Група за пресъздаване на обреди и обичаи" Живи корени" от с. Гурково. Събитието е достъпно тук.

Жулиета НИКОЛОВА