Вчера около 15.00 часа служители на отдел "Икономическа полиция“ при ОДМВР - Варна са задържали работник в голяма търговска верига -  на 44 години, криминално проявен по чл. 194 от НК /кражба/, съобщиха от полицията.

За период от около месец,  задържаният е заснел с телефона си банковите карти на трима свои колеги, с които са ползвали едно помещение за преобличане. Придобитите по този незаконосъобразен начин данни, е използвал за покупки, в различни интернет сайтове за търговия. До момента са установени щети на обща стойност над 13 000 лв.

При проведени процесуално- следствени действия са иззети от работното му място и обитаваното от него жилище 2 бр. мобилни телефонa с по 2бр. SIM карти - от Великобритания и България. В мобилните устройства са установени данни на засечени ел. пощи, снимки на банковите карти на потърпевшите, както и на техните документи за самоличност. Иззети са и три тефтера с пароли и кодове за достъп до съответните ел. пощи и сайтове, както и стотици артикула закупени с чуждите банкови карти – смарт часовници, маратонки, раници, чорапи, шалове, спортни дрехи и аксесоари за мобилни телефони.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 249 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума. Всички процесуално-следствени действия се извършват под надзора на Окръжна прокуратура - Варна.

Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

ОДМВР - Варна апелира към гражданите да не оставят без надзор своите документи за самоличност, ценности и банкови карти в неохранявани помещения и обръща внимание, че при плащания в различни онлайн магазини не се изисква оторизация чрез въвеждане на ПИН код, а са достатъчни единствено данните, изписани върху електронните банкови карти.