В областната дирекция на МВР-Смолян и в районните управления към нея е създадена организация за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на абитуриентските балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Засилено полицейско присъствие ще има, както в районите на учебните заведения, така и край хотели и заведения, където ще празнуват абитуриентите. Всички празнични събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда. Предприетите мерки са координирани с Регионалното управление на образованието в Смолян и с ръководствата на училищата, на общините и на охранителните фирми, ангажирани с охрана на обектите. Извършени са съвместни проверки и с пожарната в увеселителните заведения, където ще се организират младежки празненства. Обърнато е особено внимание върху спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, забраняващ носенето на огнестрелно оръжие и употребата на пиротехнически изделия в питейни и увеселителни заведения.

Акцентът на предприетите мерки е поставен върху осигуряване на безопасността и сигурността на движението по пътищата в областта и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към маршрутите с очаквано интензивно движение на празнуващи и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове. Органите на реда ще санкционират празнуващите, който шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Показването през прозореца на автомобилите също ще се санкционира, като глобата за това е в размер на 50 лева.

Служители на “Пътна полиция“ проведоха превантивни беседи с дванадесетокласниците в област Смолян, свързани с безопасността на движение по пътищата. Те обърнаха сериозно внимание за тежките пътни злополуки, причинени от водачи, превозващи абитуриенти, и причините за възникването им. На младежите са дадени препоръки за безопасно пътуване и придвижване към местата за провеждане на абитуриентските балове.

СЪВЕТИ НА "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ ЗА ТЯХНАТА СИГУРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА ИМ

На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен!

- Баловете не са повод да се нарушават законите. Това се отнася и Закона за движението по пътищата. Направи празника истински, забавлявай се в ресторанта, на пътя остани в безопасност!

- Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си по-добре защитен

- Твоята безопасност е гарант за безопасността и на останалите

- Осигури си шофьор за преди и след бала и празнувай истински

- Празнувай, но се контролирай

- Не прекалявай с алкохола

- Не се дрогирай

- Ако сам ще шофираш, не пий алкохол. Шофирането с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000 е престъпление

- Шофирането след употреба на наркотици е престъпление

- Ако не си правоспособен водач, не шофирай

- Бъди отговорен пътник

- При нужда позвъни на телефон 112!