Служители от районните управления в Кюстендил и Дупница и сектор "Пътна полиция“ предприеха организационни и превантивни мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата в региона по време на баловете и тържествата, свързани с отбелязването на 24 май. Това каза в интервю за "Фокус“ Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. По думите й празничните събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда, в районите на училищата ще има засилено полицейско присъствие.

Акцент е поставен върху организацията за безопасно движение по пътищата. Униформените ще осъществяват активен контрол с цел недопускане на инциденти и санкциониране на нарушителите. Превантивен контрол ще се извършва и по маршрутите с очаквано интензивно движение на празнуващи и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

"Баловете през месец май винаги са съпътствани от много емоции и вълнуващи преживявания за абитуриентите, техните родители и приятели. С приповдигнато настроение човек е склонен към компромиси. А компромисите, свързани с нарушения на пътя, могат да  доведат до инциденти. Празниците не дават предимство, а спазването на правилата е задължение на всички участници в движението“, каза Катя Табачка.

Пътните полицаи напомнят на абитуриентите: Баловете не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.

Независимо дали си абитуриент, или возиш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата ще получиш предвиденото за това наказание.

Шофирай само ако си правоспособен водач.

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол.

Шофирането след употреба на наркотици е престъпление.

Спазвай скоростните режими, не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.

Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.

Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.

Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете.

Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на предимство може да доведе до пътен инцидент.

Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите.

Ако попаднеш в рискова ситуация - позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи.

Ако сте родители на абитуриенти:

Независимо от суматохата около празника отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки.

Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент – правоспособен водач, семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.