Рангел Бизюрев е разполагал с други документи за самоличност, с които се е укривал в различни държави в Европа, включително и в Германия.

Това стана ясно днес на проведения съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР във връзка с убийството на Димитър Малинов от с. Цалапица, предаде репортер на "Фокус".

Рангел Бизюрев е задържан в Кралство Дания тази сутрин в 9:41 минути.

"Рангел е локализиран в провинциален град в Кралство Дания, където той е започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Този човек е положи много усилия да се укрие. Тези му действия ни караха да го следваме не само в една държава. Човекът е изградил мрежа от контакти в чужбина. Със сигурност не се е укривал сам и е общувал със свои близки", каза началникът на сектор в Главна дирекция "Национална полиция Стефан Джолев

"Информацията категорично е потвърдена от партньорските ни служби. Близо 4 месеца службите и прокуратурата работиха изключително активно и положиха много усилия, за да се стигне дотук.", каза пред журналстите прокурор Ваня Христева.

Тя благодари на колегите си за работата им до момента и подчерта, че имат добра комуникация с партньорстките служби и всеки подобен случай на укриващи се лица те ще процедират по сходен начин.

Христева каза, че това е чрез залавянето на Рангел ще могат да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства, свързани с престъплението. Тя изрази надежда, че в най-кратки срокове в Дания ще се произнесат и Рангел ще бъде предаден на българските власти. 

Джолев уточни, че информация за пребиваването му е получена по реда на международното полицейско сътрудничество.

В понеделник се е провел видеоконферентен разговор, за да бъде конкретизирани документалните подробности, както и по какъв начин Рангел да бъде задържан.

Във вторник им е дадена цялата нужда документация и днес Бизюрев е бил задържан. При задържането си той не се е опитал да избяга.

Прокурор Христева отговори на журналистически въпроси и каза, че няма забавяне в забавянето на европейската заповед. 

Тя не можа да конкретизира кога Рангел ще бъде екстрадиран. В кратки срокове ще бъдат изготвени всички документи, ще бъдат преведени и изпратени.

"Има различни варианти  - ще даде ли обяснения, няма ли да даде. Още сега не можем да отговорим как ще прочете ходът на делото. Изчакваме да чуем и неговите обяснения. Наблюдаващите прокурори ще преценят как ще се случват по-нататъшните действия", каза тя във връзка с производството, свързано с близнаците.

Повече можете да видите във видеото.