От началото на тази седмица е осигурено засилено полицейско присъствие на територията на квартал "Шекер махала" в Пловдив, където през последните няколко дни възникнаха умишлени пожари в нерегламентирани сметища.

От  горящите отпадъци, в т.ч. и автомобилни гуми и кабели, бе предизвикано сериозно задимяване, а вероятността огънят да се разпростре върху близки жилищни сгради или други обекти е била реална. На множеството сигнали от притеснени граждани своевременно са реагирали екипи на пожарната, а в полицията се осъществяват необходимите действия за установяване на извършителите.

В тази връзка от ръководството на областната дирекция на МВР е създадена организация, за да не бъдат допуснати и други подобни палежи. Сред набелязаните превантивни мерки в ежедневната дейност на служителите на реда е поставена и задача за постоянно наблюдение на местата в града, за които има информация за запалвания на струпани купчини с отпадъци.

Конкретно за квартал "Шекер махала" като такива зони се очертават около улиците "Дилянка", "Звънче", "Лайка", бул. "Васил Априлов" и моста на "Ален мак". За тях е предвиден денонощен полицейски контрол, а обходът им се осъществява  по график от екипи на Трето РУ и секторите "Общинска полиция", "Специализирани полицейски сили" и "Пътна полиция".  

В обхвата на посочените мерки е възможно да влязат и други квартали в областния град. При забелязване на хора, които палят отпадъци на обществени места, униформените ще бъдат безкомпромисни. Напомняме, че всеки установен нарушител подлежи на съответните наказателни санкции от компетентните институции.