От 6 часа тази сутрин, започна специализирана полицейска акция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на населени места обслужвани от РУ- Аксаково, съобщиха от ОДМВР - Варна. Тя продължи до късния следобед, като бяха поставени цели за превенция на битовата престъпност и други правонарушения, опазване на обществения ред и сигурността в района. Операцията имаше и задача за осъществяване на контрол на автомобилния трафик чрез проверки за спазване на правилата за движение по пътищата, техническата изправност и регистрация на МПС и на техните водачи.

Друга цел на акцията бе извършване на проверки за превоз на незаконно добит, немаркиран или без съответната документация дървен материал. В акцията бяха проверени търговски обекти, складове и помещения, в които е възможно да се съхраняват и/ или разпространяват акцизни стоки без бандерол. Бяха инспектирани и места, за които са получени данни или са подходящи за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори. Обобщените резултати от проведената операция са:

-          проверени - 492 бр.  МПС;

-          1124 проверени човека;

-          съставени 37 бр. предупредителни протокола по чл.65 от ЗМВР /от тях 6 бр. по КОС /;

-          проверени 13 адреси на лица от активния криминален контингент;

-          проведени 67 превантивни беседи с лица от активния криминален контингент;

-          проверени 8 адреси на лица, обявени за общодържавно издирване;

-          проверени 3 адреси в с Любен Каравелово и са съставени 6 бр. АУАН от служители на Държавно Горско стопанство и 3 бр. констативни протоколи за придобиване и съхранение на незаконна дървесина с общо количество 19,8 m3;

-          съставени 36 бр. АУАН;

-          съставени 12 бр. фишове;

-          връчени 40 бр. електронни фишове;

-          връчени 11 бр. наказателни постановления;

-          проверени 17 търговски обекти за съхранение или продажба на акцизни стоки без бандерол;

-          проверени 10 места, които са подходящи за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите.

-          задържани 10 човека, като един от тях е обявен за общодържавно издирване, а останалите 9 – по чл.70, ал.1, т.1 от ЗМВР

-          образувани са 3 досъдебни производства