Във връзка с първия учебен ден, районните управления в състава на ОДМВР-Смолян реализират комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

Полицаи, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта. В проведена поредица от работни срещи - с представители на РУО, общините, охранителни фирми и ръководствата на учебните заведения, служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.

Служители от сектор "Пътна полиция“ извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще се осъществява и на търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години. При необходимост на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение.

На 15 септември, в районите на детските градини и училищата, ще има полицейско присъствие. То ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година - в началото и в края на учебните часове. Полицейските патрули имат задача да следят за евентуална продажба на наркотици в районите на училищата. Униформените, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители. При необходимост те имат готовност да подпомагат пресичането им на пътното платно. 

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2022 г. И през новата учебна година ще продължи практиката за провеждане на беседи по безопасност на движението с деца и ученици от всички възрастови групи.

Отдел "Охранителна полиция“ и сектор "Пътна полиция“-Смолян имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност - организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.