В РУ-Своге и РУ-Костенец са образувани бързи производства за общо пет престъпления, съобщи ОДМВР-София. 

Около 14.40 часа вчера, в района на жп спирка "Желен", автопатрул на РУ-Своге предприел проверка на лек автомобил. Водачът, белгийски гражданин, бил изпробван с техническо средство, отчело наличие на канабис в пробата му. При проверката на автомобила, в купето били открити пликче с около грам суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, и мелничка. Последвало претърсване на адрес в с. Луково, обитаван от криминално проявения и осъждан мъж.

В имота полицейските служители се натъкнали на още "нарконаходки" – десет саксии с канабисови растения, 1-литров буркан, наполовина пълен със суха тревиста маса канабис и пликче с бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. Чужденецът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство за три извършени престъпления – по чл. 343Б, ал.3, чл. 354А, ал.3 и чл. 354В, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Вторият случай се разиграл около час преди полунощ в Момин проход. Извършвайки проверка на лек автомобил, автопатрул на РУ-Костенец изпробвал водача с техническо средство, отчело наличие на амфетамин, метамфетамин, канабис и кокаин в пробата на 20-годишния. При проверката на автомобила униформените открили богат упойващ арсенал: 17 таблетки екстази, пликче с бяло прахообразно вещество, реагиращо на метамфетамин и три флакона с райски газ. Младият мъж е задържан в полицейския арест, като срещу него е започнато бързо производство за извършени престъпления по чл. 343Б, ал.3 и чл. 354А от НК.