Преди лятната ваканция третокласници и пътни полицаи проведоха съвместна акция, предаде репортер на "Фокус“. Тя е част от превантивната дейност на кюстендилската полиция, насочена към пътната безопасност на най-малките.

"Тази кампания е извън плана на Главна дирекция "Национална полиция“. Тя е в заключителен етап, започна от 28 април. През това време служители на "Пътна полиция“ и на териториалния патрул и постова дейност проведоха беседи с третокласниците от кюстендилските училища. Беседите бяха свързани с безопасността на движението през предстоящата лятна ваканция“, обясни началникът на сектор "Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР - Кюстендил Радослав Боюклийски.

Кампанията е под надслов "Безопасна и весела ваканция“. Нейната цел е децата от третите класове да бъдат информирани за мерките, касаещи пресичане на пътя, каране на велосипеди и тротинетки, да спазват правилата за движение и да се движат обезопасени.

Днес децата и полицаите спираха автомобили, извършваха проверка на документите на водачите. Пред шофьорите децата показваха връчени им от Областна дирекция на МВР – Кюстендил свидетелства, че са образцови участници в движението.

"Такива кампании ще се провеждат и в бъдеще. Те имат добър ефект. Децата трябва да се научат как да се отнасят с всички участници в движението“, допълни Радослав Боюклийски.

Началникът на сектор "Пътна полиция“ в Кюстендил предостави и статистика за възникналите катастрофи от началото на годината. Данните сочат, че до момента са станали 134 пътнотранспортни произшествия. От тях 46 са тежките, има 2 убити и 17 ранени.

В сравнено със същия период на миналата година сега има 19 повече катастрофи, тежките пътни инциденти са със 7 повече, ранените са с 8 повече. Убитите на пътя са с 1 по-малко.