Възпитаници на Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“ гостуваха на Районно управление на МВР – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Младите хора бяха посрещнати от началника на Районното управление Райчо Омерски. В срещата участваха представители на Детска педагогическа стая, "Пътна полиция“ и "Охранителна полиция“.

Учениците бяха запознати с професията на полицая, рисковете, стоящи пред тях, както и как тези рискове да бъдат избегнати. Особено внимание беше обърнато на начините, чрез които младежите трябва да избягват нарушенията на закона, когато се веселят. Вниманието им бе насочено към изкушенията младите водачи да седнат зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, за законовите и здравословни последиците от тези вредни употреби.

Говориха за нововъведените промени в Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места – вечерен час, посещения на увеселителни заведения. Инспекторът от Детска педагогическа стая Людмила Терзийска подчерта, че всеки непълнолетен млад човек след 22.00 ч задължително трябва да бъде на обществено място с придружител. Важен е и фактът, че придружителят се упълномощава от родителя или настойник и при проверка това си качество се доказва с документ - декларация. За такова нарушение се налага  глоба на родителите. Тя варира от 300 до 500 лева.

С повишен интерес младите хора задаваха въпроси, свързани с работата на униформените полицаи. Инспектор Васева от "Охранителна полиция“ ги запозна в подробности с работата на охранителните полицаи, на районните инспектори или така наречените квартални полицаи. Гостите проявиха интерес и към контролните функции на пътните полицаи и в кои случаи се правят тестове на водачите.