Какви са правата и задълженията на работника или служителя, сключил трудов договор; каква е разликата между трудов и граждански договор; който носи отговорността при щета, липса или неизпълнение на поет ангажимент; защо спазването на здравословни и безопасни условия на труд е важно?

Това бяха само част от въпросите, коментирани по време на срещата на съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч с ученици от Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф I“ в града. Дискусията се проведе в рамките на Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в град Ловеч.

Съдия Пенов разясни уредбата на трудовото право според Кодекса на труда и съществуващия режим за полагане на труд от деца.

Темата за трудовите правоотношения беше интригуваща за учениците, защото някои от тях вече са работили – с или без трудов договор. Магистратът обясни защо е важно да бъде сключен трудов договор, какво представлява дисциплинарната отговорност, както и че има възможност за участие на деца при разглеждане на трудови спорове пред съда.