Кюстендил се поклони пред загиналите по време на Втората световна война, предаде репортер на "Фокус“. Отдаването на почит се състоя пред паметната плоча в центъра на града. Присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител Александър Пандурски, общински съветници, представители на съюзите на офицерите и сержантите от запаса и на ветераните от войните. Пред паметната плоча имаше и представители на политически партии, граждански сдружения и други.

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите, а след това бяха поднесени венци и цветя на паметния знак.

Последният началник на Военното поделение в Кюстендил полковник от запаса Димитър Панайотов припомни за събитията от Втората световна война. Около 7 хил. войници от Кюстендилска област са участвали във войната. 13-ти пехотен Рилски полк. Полкът взема участие в заключителния етап на Втората световна война в Европа в състава на 11-та пехотна дивизия, в боевете при Страцин, Куманово, реките Пчиня и Драва. Беше припомнена и една от най-светлите страници в историята на Кюстендил – спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Венцеслав ИЛЧЕВ