Показват непоказвани досега картини от Златю Бояджиев в Пловдив, съобщиха за "Фокус" от отдел "Култура, археология и културно наследство". Събитието се подготвя за 22 октомври, когато точно се е родил великия български художник, по повод 120-тата му годишнина. То ще се проведе в къщата-музей на Златю Бояджиев, която е притежание на видния пловдивски лекар и възрожденец д-р Стоян Чомаков. В момента къщата е национален паметник на културата, а като музей на Златю Бояджиев функционира от 1984 година. 

В изложбата ще бъдат показани освен наличните картини на Златю Бояджиев и непоказани досега картини от фонда на КЦМ.  

Ще бъде представен и луксозния албум на Димитър Пампулов – портрети, издаден с подкрепата на община Пловдив. Димитър Пампулов е български автор, бизнесмен и арт-куратор, председател на фондация "Златю Бояджиев". Автор е на книгата "Златю Бояджиев - виденията на Великия майстор".

На 22 октомври на събитието в Пловдив ще присъства Петър Стоянов, който е лицето на отбелязването на 120-тата годишнина от рождението на Златю Бояджиев. За целта има създаден и Инициативен комитет на национално ниво. Очаква се министърът на културата Кръстю Кръстев също да присъства.