Покачването на температурите тази седмица въпреки утринните мразовити нотки оживи птиците в Градския парк "Св. Георги" в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Най-ранобудните, избрали парка за сутрешна разходка, джогинг или разходка на домашен любимец, в първите часове на деня, когато градският шум все още не доминира, могат да се насладят на птичи хор. Той съчетава звуци, специфични за различни градски птички.

В един и същ момент спортуващи и разхождащи се могат да дочуят ударите на работни кълвачи от различни места, гладните кресливи свраки и сладкопойни птичета, като чичопей, синигер и други малко познати за непосветените. 

В този период на годината храната на градските птички е все още оскъдна и затова добричлии са се погрижили да поставят в дворовете си хранилки, а на много дървета в различни локации на града, включително и в парка, има дървени къщички за птици, които се зареждат със семенца от природолюбители. 

Последните припомнят, че има правила при храненето на птиците. Семената и ядките не трябва да са солени и печени, дъвките се изхвърлят в кошчета за отпадъци, защото погълнати от птичка, могат да доведат до фатален край. Някои птичета обичат ябълки, стафиди, овесени или букови ядки, жълъди, царевични зрънца. В специализирани форуми има подробна и коректна информация какво похапват различните видове птички.

Синигери, червеногръдки, врабчета, сойки, чинки, зеленики, малки и големи пъстри кълвачи, косери, гугутки, свраки, врани и още много други птици остават да живеят в градски условия и през зимата, припомнят от Българското дружество за защита на птиците. В най-студените дни те като че ли изчезват, но в слънчеви и топли дни радват със своето оперение и песни малки и големи.

Жулиета НИКОЛОВА