Поетесата Елка Няголова гостува на родния си град Добрич с литературно-музикална вечер на самия Ден на народните будители - 1 ноември, предаде репортер на Агенция "Фокус". Огледална зала "Нели Божкова" ще събере от 17:30 ч. приятели и почитатели на лиричната душа на Елка Няголова, която винаги е с одежди в бяло, напомняйки за Йовковата бяла лястовица, символ на надеждата дори и в най-безнадеждните мигове на човек.

Литературната вечер е посветена на 70-годишния юбилей на поетесата, която по друг повод пише преди време: "Иска ти се този съвместен Път да продължи и отвъд хоризонта. Нека прекрачим още веднъж заедно линията, където се срещат земята и небето, и се насладим на още една духовна прегръдка!". Ще бъде представена поетичната й книга "Парапет за душата" от редактора й Надя Попова. Музикални поздрави ще поднесат приятели на поетесата.

Елка Няголова е личност с богата творческа биография - поет, белетрист, издател, преводач и антологист. Още в младостта й пред публика с първите поетични стъпки я представя Дора Габе. По-късно друг изтъкнат творец - Елисавета Багряна, я приобщава към Съюза на българските писатели. Творби на Елка Няголова през годините са превеждани на много езици - руски, гръцки, немски, френски, словашки, полски, сръбски, румънски, английски, латвийски, турски и др.

Основател и президент е на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци", директор за Балканите на Международната асоциация на писателите. Носител е на многобройни национални награди, като "Златният Пегас", "Цветан Зангов", "Мара Белчева", голямата награда "Изворът на Белоногата" за цялостно творчество и още много други. През 2021-ва книгата й "Парапет за душата", която ще представи на публиката в родния Добрич, получи Националната награда на Съюза на българските писатели за най-добра книга на годината.

Организатори на събитието са Община град Добрич, Съюза на българските писатели, българско издателство и Сдружението на писателите в добруджанския град.

Жулиета НИКОЛОВА