Подписка "Гласове в подкрепа на Балчик" изразява несъгласие с предложения нов вариант на режим на платено почасово паркиране в морския град, предаде репортер на "Фокус". Подписката е достъпна онлайн и на хартиен носител. Писмените искания са внесени до кмета на морския град и председателя на Общински съвет - Балчик на 11 февруари. 

Четири са основните искания. Цената за почасово платено паркиране за 1 час да остане 1 лв. с ДДС. Режимът на платено почасово паркиране да бъде валиден за всички календарни дни само в периода от 1 май до 30 септември. Настоява се от зоните за платено паркиране на територията на града да отпаднат алея "Ехо“ и паркинг "МБАЛ“. Последното искане е платеното локално паркиране на МПС по постоянен адрес в "Зона за платено паркиране" да отпадне за гражданите на Община Балчик. Вместо това те да имат право на безплатен стикер или абонаментна карта, с обозначени три имена и регистрационен номер на колата, чрез които да удостоверяват правото си. Към това се добавя искането абонаментът да важи за всички зони на платено паркиране на територията на град Балчик.

Предложената нова схема за града от общината включва режим на платено паркиране през почивните дни, по време на празници и това да е целогодишно. За сравнение 1 час престой в "Синя зона" във Варна и Добрич е с цена 1 лв., за Балчик предложената стойност е 2 лв.

Всеки желаещ да подкрепи подписката може да го направи онлайн на следния линк:  Гласове в подкрепа на град БАЛЧИК - Peticiq.com. Подписи се събират и на хартиен носител. Лицето за контакт е Мартин Кръстев, тел.: 0892474998.

Жулиета НИКОЛОВА