Регионалната здравна инспекция в Кюстендил се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица, която тази година се провежда от 23 до 29 април под мотото: "Всяка доза има значение“, предаде репортер на "Фокус“. Тази седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19. Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 година

Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните. Благодарение на ваксините полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99% от 1988 година насам. Пълната имунизационна схема срещу полиомиелит в детска възраст осигурява имунитет през целия живот. В България ваксини срещу полиомиелит се прилагат през първата, втората и шестата година от живота на детето. През 2020 и 2021 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит отчете спад спрямо предходните години, Но през 2022 г. е регистриран ръст при всички приеми.

За област Кюстендил, през първата година от живота за трети прием, се отчита 91,40 %, за четвърти прием – 94,36 %, а при пети прием или реимунизация – 93,29 %.

Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2023 година се отчита ръст на заболелите в Европейския регион на СЗО В България имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза е незадоволителен, като през 2020 и 2021 година е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 година е регистриран ръст и при двата приема, но въпреки това остава неимунно детско население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната. За област Кюстендил през първи прием на ваксината се отчита 93,03 %, а при втори прием – 94,41 %.

"Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. Над 90% от здравите възрастни с остра хепатит Б инфекция се възстановяват от заболяването в рамките на една година. Обаче 90% от бебетата и до 50% от децата под 5-годишна възраст, които се заразяват с вируса на хепатит Б, развиват хронична инфекция за цял живот и свързаните с това усложнения като чернодробна цироза и рак. В България имунизация срещу хепатит Б се прилага на новородените още през първите 24 часа от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота“, каза д-р Лили Натева, главен инспектор в Дирекция "Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Кюстендил. През 2022 година за област Кюстендил се отчита първи прием – 98,75%, 91,45 % е завършеният прием.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване при жени в света. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. Ваксината е най-ефективна в предотвратяване на рак на маточната шийка през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 години. Имунизацията може да предотврати над 90% от всички ракови заболявания, причинени от HPV, както при жени, така и при мъже.

Целта на кампанията е да напомни, че ваксините са основната причина за ограничаване разпространението на животозастрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят и че навременното им поставяне спасява животи.

Прилагането на ваксини, в съответствие с националния имунизационен календар, е изключително важен процес, който започва от самото раждане и продължава през целия живот, защото ваксините предлагат защита за всички възрасти. Имунизацията е право и отговорност на всеки.

Венцеслав ИЛЧЕВ