Общ проект а мониторинг и събиране на данни за замърсяването на въздуха, почвата и водите обсъждат Община Павликени и румънския окръг Кълъраш, предаде кореспондент на "Фокус“.

Темата бе засегната на работна среща между двете администрации. В нея се включиха експерти от Община Павликени и Инспектората за извънредни ситуации в Кълъраш, както и представители на Жандармерията на окръг Кълъраш. Трите институции досега бяха партньори по проект за ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш - Велико Търново, който завърши успешно.

Първата цел на новия проект, по който българската администрация ще подготви предложение и ще кандидатства, ще е подобряване контрола на замърсяването чрез подкрепа на инвестиции в мониторинг и събиране на данни за замърсяването на въздуха, почвата и водата, особено в градските райони. Допустима дейност е създаването на инструменти за измерване на качеството на въздуха, почвата и водата и предоставяне на данни в реално време (напр. мрежи от сензори и приложения и платформи, позволяващи докладване от обществеността).

Втората важна дейност в проекта ще са инвестициите в развитие на паркове и зелени площи. Целта е да се опази и защити природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, както и намаляване на всички форми на замърсяване. По време на срещата беше обсъждана идеята по периферията на парк "Кирил Ракаров“ да бъде изградена велоалея.

Проектът може да бъде финансиран по Програма Interreg VI-A Румъния-България 2021-2027 година, в която са заложени приоритети за по-зелен регион, адаптиране към изменението на климата и подобряване на защитата и опазването на природата в градските райони. Програмата ще приема проекти до средата на септември.