Строително-монтажните дейности по "Брезовско шосе" в участъка на праисторическата селищна могила ще бъдат подновени до десетина дни, съобщи заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев, предаде репортер на "Фокус".

В края на март се очаква археолозите да получат лицензите си за новия археологически сезон. Веднага след това, под тяхно наблюдение и в тяхно присъствие, строителството ще продължи. 

Забавянето на работата по "Брезовско шосе" е по независими от общината обстоятелства. "Ние сами останахме изненадани. Не са открили нищо, но това е зона, която трябва да бъде изследвана и заснета" - коментира Райчев. 

Заради археологическите проучвания на могилата работата по строителния обект не само е забавена, а е и оскъпена, защото община Пловдив плаща от своя бюджет на археолозите. Пари за тази дейност не са били предвидени в предварителните разчети. 

На "Брезовско шосе" се изгражда нов обходен колектор, който продължава и по бул. "Дунав". Тръбите за колектора са със сечение до 3 метра, а едновременно с полагането им се подменя и водопровода. Ремонтите се финансират по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" с 20 милиона лева. Проектът се реализира от фирма "ПИМК", която строи и стадион "Христо Ботев".