Общинският съвет в Кюстендил подкрепи декларация, внесена от Българския туристически съюз, касаеща инициативата за именуване на връх в Рила планина на името на алпиниста Людмил Янков, предаде репортер на "Фокус“. Обществената инициатива е предприета в социалните мрежи и е дело на инициативен комитет. Поводът е 70-годишнината от рождението и 35 години от смъртта на героя от Еверест.

В тази връзка е задвижена процедурата за именуване на географски обекти от национално значение към администрацията на Президента. Създаден е Инициативен комитет от хора, които ще придвижат документите към ресорната комисия. Изпратени са и подкрепителни писма от различни институции.

Избраният връх е в Рила планина, разположен между върховете Мусала и Алеко и познат сред туристическите среди като "Безименния връх“. Това е четвъртият по височина връх в планината.  Висок е 2792 метра.

Пред съветниците беше почетена самата декларация, в която се припомнят и големите постижения, както и героизмът на алпиниста Людмил Янков, обявен за почетен гражданин на Кюстендил.

Общинските съветници декларираха подкрепа за именуването ва върха. В същото време те призоваха всички да подпишат петицията в социалните мрежи.

Венцеслав ИЛЧЕВ