Нов жилищен комплекс с високи блокове е планирано да се издигне в Северната индустриална зона в Пловдив. Предложението за изменение на ПУП-ПРЗ ще се обсъжда на предстоящата сесия на пловдивския общински съвет, предава "Фокус".

Комплексът е с административен адрес ул. "Рогошко шосе" източно от остров "Адата". Ще се издигне върху два парцела с обща площ 6125 кв. метра. Единият терен е с площ 868 кв. м. и според кадастъра е предвиден за средно застрояване от 10 до 15 метра. В него попада и задънена улица. Другият е от 5257 кв. м. и е предназначен за друг вид производствен, складов обект. Собственикът предвижда обединяване на двата имота, за да реализира инвестиционните си намерения. 

Новото предназначение е за общественообслужваща, производствена и складова дейност. 

Предвижда се на територията да има ново свободно високо застрояване в устройствена зона "Смесена обслужваща и производствено-складова зона" ("Соп"). Според устройствените показатели височината на новите сгради е до 25 метра, плътността на застрояване - до 80%, кинт - до 2,5, плътността на озеленяване е минимум 20% като 1/3 трябва да е дървесна растителност. Показателите са в съответствие с последните изменения на ОУП - Пловдив, приет миналата година. В част "Регулация" на проекта се предвижда заличаване на задънена улица.

Предложението за изменение на ПУП-ПРЗ има положително становище от ЕСУТ при Община Пловдив и от главния архитект и впоследствие е издадена заповед на предишния кмет на Пловдив за допускане изработване на ПУП. Проектът е изпратен за съобщаване в кметството на район "Северен" и в законовите срокове не са постъпили възнаграждения.