Подготовката за парламентарните избори на 2 април в област Смолян протича динамично, но нормално и без проблеми. Това съобщи за "Фокус“ Росица Чакърова – председател на РИК – Смолян.

Тя уточни, че по отношение на машините за гласуване, се е провело онлайн обучение от "Сиела“ за членовете на СИК с линкове, които са качени на страницата на РИК – Смолян. "От страна на РИК – Смолян записахме и качихме видеоклипове за всяка една част от изборния процес – предизборен ден, изборен ден, отчитане на резултати и предаване на РИК“, допълни Чакърова.

Във връзка с смените на членове в СИК на територията на област Смолян, председателят на РИК коментира, че като интензитет и брой, смените са същите като и в предходните избори. "Нямаме данни или информация, че това е свързано с промените в Изборния кодекс или с видеонаблюдението. Както и досега по различни причини се извършват тези смени. Нямаме основание да мислим, че има друга причина“, посочи Чакърова.

Предоставянето на специализираните устройства за гласуване на СИК-овете ще бъде на 1 април. РИК няма ангажимент към машините, тъй като те се охраняват от МВР. Както и бюлетините, така и машините ще бъдат раздадени по график на секциите в общините в областта на 1 април.

От началото на предизборната кампания, в РИК – Смолян е постъпила една жалба от кандидата за народен представител от ПП "Български възход“ Здравко Чепишев. Тя е за пробив в неговия фейсбук профил, който според жалбоподателя е свързан с кандидатурата му на изборите, каза още Росица Чакърова.

Нели ГЕРГЬОВСКА