По повод публикации след разпространеното до медиите писмо от местната структура на "Продължаваме промяната“, че общински служители се облагодетелстват от продажбата на общински жилища, които се продавали "ударно“ и на безценица, ръководството на Община Смолян дава разяснения по темата, съобщиха от пресцентъра на Общината.

С Наредба № 5 са установени условията и реда за жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища – общинска собственост. Посочените от "Продължаваме промяната“ 53 жилища почти всички са закупени от дългогодишни наематели, предоставени им в много лошо състояние. В жилищата не са извършвани основни ремонти от момента на построяването им. Не са санирани и са със стара дървена дограма. Общински служители също са настанени в тях по реда на посочената Наредба. Това са млади семейства с деца, които работят и живеят в гр. Смолян и са вложили средства и усилия за ремонтни дейности. Всеки може да сметне, че за всички години от продадените около 50 жилища, от общински служители са закупени под 10 %. За разлика от други случаи в миналото, не са продавани жилища, нито на ръководни фактори в общината, нито на приближени до кмета или ръководството лица. В случай, че от "Продължаваме промяната“ не искат да се правят политики в интерес на младите семейства в общината, следва ясно да го заявят и, ако е нужно, Общински съвет – Смолян да забрани напълно такива продажби. Твърденията на политическата партия засягат преди всичко млади семейства с деца, които работят и живеят в гр. Смолян и изявяват желание да закупят на пазарни цени 55-годишни жилища.

Тук следва да се посочи и обстоятелството, че община Смолян за първи път от много години е започнала строителството на нова сграда, изцяло с 36 нови социални жилища, която да се използва за настаняване само на лица в затруднено положение, като се надяваме, че след съставянето на стабилно правителство, завършването на същата ще стане факт.