8,42 на 100 хиляди души население е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 във Великотърновска област. Това съобщават за "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция. От там уточняват, че стойностите за страната също са ниски – 9,75 на 100 хил. човека. Намалението на заболели в региона спада значително, спрямо края на януари, когато е било 19,50 на 100 хиляди.

Здравните власти припомнят и, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към момента в областта са поставени общо 123 116 ваксини (с натрупване), като със завършен имунизационен цикъл са общо 54 124 човека. С общо бустерна доза (реваксинация) са 27 650 лица.

Отворени остават кабинетите в РЗИ – Велико Търново, в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, в "СБАЛК – Велико Търново“, в свищовската и в горнооряховската болници.  

Безплатни тестове за COVID можете да си направите в РЗИ, в търновската болница и във филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в градовете: Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица.

Луиза ТРАНЧЕВА