С наближаването на празника "Кюстендилска пролет“ все повече са запитванията дали на датата 21 март, която тази година се пада във вторник, трябва да се почива ? В тази връзка от КНСБ – Кюстендил излязоха с официална информация, предаде репортер на "Фокус".

През 2011 година Общинският съвет в Кюстендил е взел решение на база на Закона са местното самоуправление и местната администрация, според което 21 март е обявен за празничен и неприсъствен ден.

В тази връзка има и тълкуване от страна на Министерство на труда и социалната политика, още от 2017 година, което е ясно и категорично. Решението на Общинския съвет в Кюстендил се отнася до работещите в предприятия, институции, администрации, организации, както и техните поделения със седалище в друго населено място, които се намират на територията на община Кюстендил. За всички 21 март е почивен ден.

Решението на Общински съвет произвежда пряко действие по силата на Закона и е необходимо да бъде издадена съответната заповед от ръководителите на структурите.

Трудовото законодателство разрешава осъществяването на труд по време на празничен ден, съгласно разписаните там условия.

Венцеслав ИЛЧЕВ