С поднасяне на венци пред паметника на Йордан Митрев в лесопарк "Хисарлъка“ – Кюстендил започват мероприятията, посветени на Седмицата на гората – 2023, предаде репортер на "Фокус“. От 10.30 часа служители от Регионална дирекция по горите – Кюстендил, горските и ловни стопанства в района, представители на областна и общинска администрация, и приятели на българската гора ще се преклонят и ще дадат почитта си към паметта и делото на кюстендилският лесовъд Йордан Митрев.

Преди повече от 130 години именно в този район учителят Йордан Митрев поставя основите на бъдещия лесопарк "Хисарлъка“. През пролетта на 1891 година той стартира най-значимото си дело- залесяването на оголената от ерозия местност. Под негово ръководство и съвместно с местни доброволци започват да засаждат млади фиданки от черен и бял бор и да укрепва стръмните каменисти и песъчливи места над града.

Събитието е непознато до този момент по ентусиазъм и мащабност. Всички тези безименни участници, водени от родолюбиви и безкористни чувства, едва ли са съзнавали, че пишат първите страници на организираните залесявания в България. До 1898 г. са засадени над 1 200 дка борови култури, а пустеещата местност бавно се преобразява в красивата гора.

Мероприятията по повод Седмицата на гората ще продължат до 10 април. Предвижда се създаване на училищна гора, засаждане на фиданки, урок по горска педагогика, дни на отворените врати, открити уроци и награждаване на участниците в конкурса за рисунка "Обичам гората и нейните обитатели“.

Венцеслав ИЛЧЕВ