В Дупница ще бъдат отбелязани  115 години от рождението на Димитър Димов, съобщиха за "Фокус“ от Общината. Тържеството ще започне от 11.00 часа пред паметната плоча на писателя, поставена на улица "Христо Ботев“ в града. В честването на годишнината от рождението на големия български писател, драматург и професор по ветеринарна медицина ще се включат представители на Общината, Общински съвет, граждани.

Авторът на шедьовъра "Тютюн“ е роден в Ловеч, но детството си прекарва в Дупница. Въпреки че напуска града още като дете, остава свързан с него за цял живот. С Дупница той свързва и голяма част от своето творчество. Той е роден на 25 юни 1909 година в Ловеч, но първите 10 години от живота си прекарва в Дупница.

В Дупница той трупа своите първи впечатления за живота на тютюноработниците. Къщата на Спас и Фикия Харизанови – бабата и дядото на Димитър Димов, се е намирала точно срещу тютюневите складове. Днес къщата я няма, няма ги и складовете, но плочата на фасадата на новата сграда на ул. "Христо Ботев“, поставена по повод 100 години от рождението на писателя, бележи паметното място. Писателят е обявен за почетен гражданин на Дупница.