Държавният архив в Кюстендил представи частица от архивното си богатство, предаде репортер на "Фокус“. В сградата на архива беше представена изложбата  "80 години от спасяването но българските евреи през Втората световна война“.

Бяха представени части от архивните фондове с документи на Еврейските общини в Дупница и Кюстендил, Еврейското първоначално училище – Дупница, архивен фонд "Суйчмезов, Асен Григоров (1899 – 1977)“ – участник в Кюстендилската акция за спасяване на евреите, др. фондове и частични постъпления, съдържащи документи за живота на евреите в Дупница и Кюстендил.

 "И спасените, и ние дължим почит и преклонение пред паметта на нашите достойни съграждани“ – тези силни думи принадлежат на Тодор Димитров – гл. експерт в Държавен архив – Кюстендил, произнесени пред сесия на Общинския съвет – Кюстендил за удостояване със званието "Почетен гражданин“ на участниците в Кюстендилската акция.

 "Държавният архив показва оригинални документи, за разлика от всички останали изложби. Тук може да се видят истински неща“, каза началникът на архива в Кюстендил Петър Шейков. Той постави акцент върху вестник, издаден от 9 март 1993 година. "Това е време, когато почти не се говореше за Кюстендилската акция по спиране на заповедта за депортация на евреите“, каза  Шейков. В изданието са включени документални факсимилета и статии от служителите на архива. По това време не се говореше и в световен мащаб за ролята на България при спасяването на евреите", посочи още Шейков. Лично той е занесъл екземпляри от вестника в Израел.

Куратор на изложбата е  Албена Георгиева. Вижте подробности във видеото.

Венцеслав ИЛЧЕВ