Речни участъци с нарушена проводимост почистват във Великотърновска област. дейностите са част от "Програма за планово почистване на речни участъци с нарушена проводимост извън урбанизираните територии в област Велико Търново за периода 2022-2024 година“, уточняват за "Фокус“ от Областна администрация.

До края на годината трябва да бъдат обработени два участъка от река Бебровска в землището на село Беброво, преди и след моста на път II -53 Елена – Сливен; участък от Янтра с дължина 450 метра след каменния мост за кв. "Света гора“ по течението на реката при ул. "Г. Цамблак“ във Велико Търново; участък от река Елийска извън урбанизираната територия на Полски Тръмбеш и село Каранци посока Янтра, който включва два подучастъка; участък от река Джулюнска под съществуващия масивен бент; речен участък южно от село Совата в близост до мостово съоръжение на път III – 407; участък, намиращ се северно от село Царевец в посока "Паметниците“ край Свищов и участък от коритото на Стара река в землището на село Кесарево.

От Областна администрация уточняват, че остават и още няколко терена, които са били включени в първия планов период, но за тях не са останали средства. Това са участък от река Янтра в землището на село Първомайци при мост на път II -53 Поликраище – Елена. Предвидени са изсичане на дървета и храсти с дебелина до 10 см. върху наносите, транспортирането им, изкопи и разриване с булдозер на разкопаната земна маса; участък от река Росица в землището на село Росица, започващ около 200 метра преди стоманобетонния мост; участък от река Веселина в землището на село Тодювци, в района на мост на пътя между селата Тодювци и Багалевица; участък от река Янтра при моста, свързващ село Горски долен Тръмбеш и село Върбица и участък от Янтра – 200 метра преди стоманобетонния мост на ул. "Сан Стефано“, който води към "Карателектроник“ АД.