Днес най възрастната жителка на село Тертер и община Кубрат, баба Рада Делева на 101 г. и 5 месеца, извървя своя земен път и се пресели в отвъдното. Тъжната новина съобщи кметът на селото Николай Иванов, съобщиха от общината.

Баба Рада стана известна в медийното пространство и обществото с борбения си дух и воля за живот. Тя бе достостоен пример за честност, доброта и скромност. Тя не пропускаше избори и винаги бе сред първите гласуващи пред урните в любимото й село Тертер.

Баба Радка обичаше младите хора, обичаше да дава примери и да разказва интересни случки от живота си. Радваше се на обичта на децата си и внуците си, на близки и приятели.

Родена е в село Черна, обл. Тулча /Румъния/. Преселва се едва 18-годишна заедно с другите си осем братя и сестри в село Тертер през 1940 година след подписания в град Крайова договор между тогавашните Царство България и Кралство Румъния. Цял живот баба Рада работи по полетата и сама отглежда братята и сестрите си. Столетницата разказваше приживе, че родителите й се преселват в Румъния след жестока война, подчертавайки, че от България по-хубаво няма. С усърдие, любов и разбирателство тя и съпругът й отгледали трите си деца.

Баба Рада разказваше с умиление за нения живот, който не е бил никак лек.

Годините на труд и недоимак калявали обаче духът й, превръщайки я в истински борец. С несломим дух на 97-годишна възраст печели нелеката битка с COVID-19, когато отслабва изключително много, а лекарите на практика я отписват. Въпреки всичко тя събира сили. 50 години е живяла само с един бъбрек и то опериран от киста и камъни. Първият си бъбречен орган губи от простуда и възпаление когато е на 52 години, а зрението на лявото око губи много млада.

"Младите трябва да се движат, защото движението е живот, да работят и да градят с честност, да се уповават на Господ, на близките и семейството. Ние лошотията по между ни на времето не познавахме, бяхме единни и сме работили винаги с честност", споделяше столетницата.

Поклонението пред тленните останки на баба Радка ще се състои утре от 10.30 ч. в църковния храм на с. Тертер.

Поклон пред светлата ѝ памет!