Община Сливен и кметството в село Панаретовци почетоха паметта на първия ни дипломат в САЩ,  дългогодишен учител в Робърт колеж в Цариград и щедър дарител на българското образование Стефан Панаретов. Това стана на скромна церемония на 19 октомври, пред паметната плоча на сградата на кметството. От името на кмета Стефан Радев цветя поднесе зам. кметът Пепа Чиликова. Венец и цветя бяха поднесени от кметския наместник Станимир Василев, представители на местното читалище "Пробуда – 1936“ и жители на селото.

Стефан Панаретов /1853 – 1931 г./ е роден в Сливен. Завършил е Робърт колеж в Цариград, където е учителствал 43 години и е получил професорско звание. Бил е посветен на редица български каузи.

Назначен е за първи пълномощен министър на България във Вашингтон в края на 1914 година, когато е разкрита нашата легация в столицата на САЩ.  На дипломатическия пост е посветил 11 години от живота си и е допринесъл съществено за популяризиране на българската страна и култура. Със съпругата си Лидия Гайл са завещали имуществото си от милиони левове на БАН, Червения кръст, на училища, просветни институции и благотворителни организации в София и в родния му Сливен. Учредили са ученическа стипендия в България на името на единствения си син – Кирил, когото са изгубили в Първата световна война. 

Панаретов е починал на 78-годишна възраст. Тленните му останки почиват в гробищен парк във Вашингтон.   

Първият ни дипломат в САЩ е от рода на поп Кутю – негов дядо, свещеник в църквата "Св. Никола“ в кв. "Клуцохор“. Домът на фамилията се е намирал срещу малка, сляпа уличка в квартала, по сведения на уважавания сливенски историк Васил Дечев.  

През 1934 г. сливенското село Карсънлий е бил именувано Панаретово. В по-късните десетилетия като име на населеното място се е наложило Панаретовци – в памет на проф. Стефан Панаретов и на неговия баща - архимандрит Панарет Хилендарски, деец за църковна независимост, председател на българската община във Варна, архиерейски наместник в Кюстенджа /днешен град Констанца, Румъния/ и Силистра.