С пълно единодушие пловдивските общински съветници одобриха удостояването на академик Марин Кадиев с "Почетна значка на град Пловдив", предава Plovdiv24.bg.

В предложението на кмета Костадин Димитров се изтъква, че Марин Кадиев е дългогодишен гимназиален и университетски преподавател, получил уважение и признание на много поколение. Той е изявен литературен критик и активен участник в различни обществени събития в Пловдив, страната и зад граница, свързани с българската литуратура и литературна история. Председател е на Съюза на независимите български писатели. За своята дейност е отличен с награди като: "Следовник на народните будители“/2017 г./ и "Златен век – печат цар Симеон“ /2014/, аргументира се градоначалникът.

Марин Кадиев е роден на 29 януари 1939 г. в село Душево, община Севлиево. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски“. Бил е гимназиален учител по български език и литература 14 години, а  35 години е преподавател по Методика на литературата в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Има над 1000 публикации в пресата. Автор е на 12 книги с публицистика – статии, есета, рецензии, интервюта, студии, литературни анкети, сред които: "Думи за известни и неизвестни писатели и книги“, "Мигновения с тях“, "Писатели, училище и време“, "Единадесет разговора с Николай Хайтов“ и др.