По-висока такса смет ще плащат жителите на община Велико Търново през 2023-а година. Решението взеха на последното си за годината заседание съветниците от ОбС – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. "За“ гласуваха 23-а парламентаристи, 9 души гласуваха "против“, а 1 се въздържа.

За акредитираните университети в общината, както и за нежилищните имоти на училищата повишението при налога "битови отпадъци“ е с 10%. От 1 януари те ще заплащат 60% от определения годишен размер.

За търновци промилът на таксата ще стане 2,2, като досега той беше 1,7. Жителите на Дебелец, Килифарево, Арбанаси, Вонеща вода, Кладни дял, Въглевци и Райковци ще плащат по 7,5 промила за налога, вместо досегашните 6,5 промила. При селата Беляковец, Леденик, Ресен, Самоводене, Балван, Водолей, Ново село, Присово, Церова кория, Шемшево, Велчево, Ветринци, Дичин, Капиново, Малък чифлик, Момин сбор, Никюп, Плаково, Пчелище, Русаля, Пушево, Хотница, Буковец, Габровци, Ялово и Емен увеличението е от 5,5 на 6,5 промила. За живущите в Шереметя, в други населени места и собствениците на имоти извън регулация данъкът за битови отпадъци ще е 2 промила.

Основните мотиви, с които местната администрация обяснява повишението, са ръстът на минималната работна заплата, както по-високите цени на горивата.

От Общината допълват, че хората, които имат съдове за домашно компостиране, както и тези, които изхвърлят боклука си разделно, ще имат възможност за ползват 30% отстъпка при плащане на налога.

Луиза ТРАНЧЕВА