Пешеходен тур под надслов "По стъпките на българската държавност“ организира Регионалният исторически музей във Велико Търново на 22 септември, предаде кореспондент на "Фокус“. От културната институция уточняват, че той ще е посветен на 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

"Екскурзоводската обиколка, придружена с беседи, ще премине през историческите места, свързани с българската държавност и обявяването на Независимостта в квартал "Асенов“ и на крепостта Царевец. Началото ще е в 13:00 часа, като турът тръгва от църквата-музей "Св. 40 мъченици". Маршрутът включва още църквите-музеи "Св. св. Петър и Павел" и "Св. Иван Рилски“, Асеновата порта на Архитектурно-музеен резерват "Царевец“ и приключва на паметник "Пирамидата на Независимостта“. Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап“, уточняват от РИМ – Велико Търново. Водещ екскурзовод ще е д-р Симеон Бояджиев.

Без вход за посетители през целия ден ще са и крепостта Царевец, която ще е отворена до 16:00 часа, както и църквата-музей "Св. 40 мъченици“, която ще работи до 17:30 часа.