По-строг контрол за водачите на електрически тротинетки в Бургас. Общинският съвет прие намаляване на максималната скорост за движение от 25 на 20 км/час. Освен това ще бъдат обособени задължителни зони за тяхното паркиране. Това прие с 37 гласа "За" местният парламент на Бургас, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Имахме хубав дебат, чуха се различни мнения, които се позиционираха в две посоки. От една страна - нашата загриженост спрямо проблема с тротинетките и други превозни средства, който ескалира и необходимостта да се намесим и вземем решение в полза на гражданите. От друга страна – законовата делегация, която ние имаме да правим такива наредби. Ние сме наясно, че единствено в разпоредбата от Закона за движение по пътищата с наредба Общинския съвет може да вземат две  решения – да се определи по-ниски от максимално допустими скорост – от 25 км/час на 20. Второто, което законът ни дава право е да определим редът за определяне на задължителните зони за паркиране на индивидуалните електрически превозни средства. Наясно сме, че с това решение рискуваме да получим протест на прокуратурата и наредбата да бъде обявена за нищожна. От друга страна сме ангажирани с безопасността на движението", отбеляза председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова. Тя посочи, че ще се изготви предложение за промяна в Закона за движение по пътищата, касаеща проблема. "От една страна чрез народните представители от нашия избирателен район и на второ място чрез Националното сдружение на общините и Националната асоциация на председателите на общински съвети. Вярвам, че ще обединим около това да инициираме такъв тип предложение, защото видно то е необходимо и належащо", добави тя.

Докладната записка предизвика разгорещени дебати в залата. "Проблемът всички го виждат, трябва да вземем решение, но не трябва да се оправдаваме, че нищо не можем да направим. Въпрос на време е да се случи инцидент, тогава ще се търси вина и в нас, и в администрацията, и в кмета. Трябва да вземем решение в името на гражданите", отбеляза общинският съветник Николай Стоянов.

"Не е въпрос на време нещо да се случи, а е чист късмет, че не се е случило. Хората се подвеждат, понеже тротинетките, които се отдават под наем, се предлагат само по централни улици. Въпреки, че нямат право да се движат в пешеходни зони, хората не са много наясно с това", отбеляза колегата му Манол Тодоров.

"Не трябва да разделяме велообществото, хората, ползващи тротинетки и пешеходците. Това е проблем, който може да бъде решен. Не виждам нещо по-смислено местната власт да търси решение за гражданите си. Бургас може да бъде пионер в това отношение", изказа се Тодор Йосифов.

"Тези тротинетки, стъпвайки на пътното платно и управлявани от неправоспособен човек и развивайки 40 - 50 км в час са предпоставка за ПТП и застрашават техния живот и този на другите водачи. Те не трябва да стъпват на пътното платно, а ако са там – трябва да се управляват от водачи, навършили 18 години, които да имат свидетелство за правоуправление", посочи Стоян Грозев.

 "Законодателството е твърде остаряло и не е бързо променящо се. Тротинетките навлизат все по-бързо. Превенцията и контролът са много важно нещо. С промяната на тази наредба ще подпомогнем спокойствието на гражданите по пешеходните улици и Морската градина да се възобнови", отбеляза Евелина Михалева

"Приповтарянето на един закон в наредба по никакъв начин не осигурява безопасността на гражданите. Още един текст в наредбата по никакъв начин няма да осъществи контрол и да спре движението на тези превозни средства", бе мнението на Живко Господинов.