Образуването на нерегламентирано сметище край Долна Оряховица предотвратиха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. През май в екоинспекцията е получен сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от микробус при моста на Янтра в землището на Долна Оряховица. Извършената на място проверка е показала, че сигналът е правомерен, предаде кореспондент на "Фокус“.

Установено е, че в прилежаща земеделска територия са изхвърлени четири чувала, пълни с неизвестно съдържание. При външен оглед през прокъсвания на места на два от тях е забелязано, че в единия има твърдо бяло вещество, а в другия – бяло прахообразно вещество с лека миризма, наподобяваща латекс. На разстояние около 400 м пък са констатирани още над 30 полиетиленови тъмни и плътни чували, част от тях разкъсани и със съдържание в зелен цвят, наподобяващо глина.

При втора проверка в края на месеца е установено, че нерегламентирано изхвърлените отпадъци са премахнати и са транспортирани до склад в град Дебелец.

От РИОСВ отчитат още през май, по тяхна препоръка, са почистени още сметища в землищата на Горна Липница, Петко Каравелово, Полски Тръмбеш, Кесарево, Стражица и Водолей.

През месеца са извършени общо 79 проверки на 67 обекта. В рамките на осъществения контрол са издадени осем предписания и са съставени пет акта за установени административни нарушения. Те са за непредоставяне на информация за дейности с отпадъци, за неизпълнение на условие в комплексно разрешително, за нарушение на изискванията за съхранение на опасни химични вещества и други.

Издадени са две наказателни постановления на обща стойност 600 лв. Сключени са две споразумения по ЗАНН между наказващия орган и нарушителя на стойност 2800 лв. Санкции не са налагани.

Събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5053 лв. От получените суми 4043 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-големи приходи са получили общините Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.