Музейните специалисти от Балчик, Добрич и Тутракан и Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" канят този петък, в навечерието на Деня на храбростта - 6 май, на изложба в Белия град. Онасловена е "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917 г.", предаде репортер на "Фокус". Експозицията ще бъде подредена в залата за временни изложби на Историческия музей в Балчик, официалното откриване е в 12:30 ч.

Оригинални вещи на участници във войната, реплика на пълно бойно обмундироване на пехотинец от 1916 г. и постери проследяват бойния път на Трета българска армия в Добруджа. Балчик също заема подобаващо място в тази кампания – градът се прославя с първия морски десант в нашата военна история, както и с героичната битка на батареята на капитан Радков при защитата на града.

В изложбената зала ще бъдат проведени и уроци по родолюбие с ученици от балчишките училища. Гостите ще се запознаят с униформите, въоръжението и снаряжението на нашите предци през Първата световна война, както и с войнските традиции и ритуали на Българската войска по това време. Ще научат още интересни моменти от героичната отбрана на Балчик по време на третата руска бомбардировка през декември 1916 г.

Изложбата е посветена на празника на Българската армия, на Добруджанската кампания и освобождението на този български край от румънска окупация през 1916 г.

Жулиета НИКОЛОВА