По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор 33-годишен мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 27.11.2021 г. обвиняемият Й.Г. разбил вратата на пристройка към къща в ж.к. "Факултета“, гр. София, влязъл в нея и откраднал флекс, винтоверт, шпан апарат за стягане на кофраж, нивелир, бургии, дискове за ъглошлайф и прахосмухачка от владението на И.И. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан на "лишаване от свобода“ ефективно за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. "А“ и б. "Б“ от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели, които сочат Й.Г. като автор на деянието.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатото му обвинение и наложи на Й.Г. наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален "строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.