По-нисък добив от ябълки отчитат в Кюстендилско. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие – Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. По думите на експерта, тази година добивът на ябълки в региона е съществено по-нисък спрямо последните две, три  години.

"Дъждовното време беше при цъфтежа на основния сорт отглеждан в региона – "Флорина“, неблагоприятните климатични условия и по отношение условията не можа да опраши нормално плода и оттам е сравнително по-слабото количество продукция тази година“, допълни Сотиров.

По думите му не може да се говори за опасност от измръзване от късноесенни слани защото плодовете вече са натрупали необходимите хранителни вещества,спокойно биха понесли отрицателни  температури.

"Стопаните да почват да прибират плодовете ,защото по-голяма е опасността от валежите, възможно е значителна част от тях да се напукат. В Кюстендилско най-много  са площите на череши, сливи и след това ябълките. Средният добив на ябълки тази година е тон, тон и половина при добра година може да се стигне до четири, пет тона на декар. Тазгодишната продукция въпреки, че е сравнително слаба -качеството й е добро“, допълни Сотиров.

По ду news pic 2
© Фокус
Архив
мите му земеделските стопани срещат проблеми при реализацията на ябълковия плод, както беше при черешите, защото във веригите магазини,  където се продават най-големи количества плодове има внос. Само една фирма пласира във верига магазин.

"Нашата продукция стопаните трябва да реализират на свободния пазар където е много трудно, липсват и преработвателни предприятия. Малко са търговците които имат договори с училища и детски градини и реализират по-големи количества продукция. Масовият производител на ябълки е затруднен в намиране на реализация на своите плодове“, коментира Сотиров.  

Венцеслав ИЛЧЕВ