Дивна, Мери Бойс Бенд, Христо Киликов и Фолклорен ансамбъл "Мизия“ са само част от програмата за Празника на Велико Търново – 22 март, предаде кореспондент на "Фокус“. Всички те ще се включат в голям концерт пред сградата на Общината, който ще продължи почти през делия ден.

Празничният 22 март в старата столица, по традиция, започва с литургия, отслужена от митрополит Григорий в църквата "Св. 40 мъченици“ от 7:30 часа. В нея ще участва и квартет "Ангелски гласове“. В 9:00 часа в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян, а след това ще прозвучи текстът от Асеневата колона. След водосвета и поръсването на знамената на училища и институции от града към Община Велико Търново ще тръгне празнично шествие. Пред сградата на местната администрация ще има празничен ритуал за издигане на знамената от 9-и Етърски ученически гвардейски отряд, а слово и приветствие с благослов ще произнесат кметът Даниел Панов и митрополит Григорий. Тържествената сесия на ОбС-Велико Търново отново ще е в МДТ "Константин Кисимов“ и ще започне в 11:00 часа, а по същото време на сцената пред Общината ще стартира големия концерт - "Празничен калейдоскоп" с ученици от ПЕТ "Проф. д-р Асен Златаров“, Христо Киликов, Мери Бойс Бенд, Дивна и търновски формации . В 17:00 часа пък ще се изявят Фолклорен ансамбъл "Мизия".

Отново ще има безплатен пешеходен екскурзоводски тур, организиран от РИМ – Велико Търново, който започва в 10:00 часа от църквата "Св. Димитър“.

В парк "Марно поле" за най-малките от 11:00 до 14:00 часа ще има детски празник с анимация, игри и забави. Любителите на изкуството ще могат да разгледат новото пространство на ХГ "Борис Денев“, което ще бъде официално открито от 12:00 часа. Ще бъдат представени и три изложби. В ИЗ "Рафаел Михайлов“ ще можете да видите фотографската експозиция на Вилхелм Йоцов – "Десант".

Празничната програма по традиция завършва с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина“ и фойерверки на площад "Цар Асен I“ от 19:45 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА