Община Варна премахна две пейки, които бяха монтирани пред Музея за нова история в морския град, а причината затова е, че съоръженията отдавна не се ползват по предназначение, а са се првърнали във втори дом за клошари и наркомани. Това съобщиха от културната институция във Фейсбук. В пост от там уточняват, че пейките са демонтирани по тяхно настояване.

"Вероятно Ви прави впечатление, че двете пейки, които стояха от страни на входа на сградата вече ги няма. Не се притеснявайте - не са откраднати или счупени. Те са премахнати от служители на съответните дирекции в Община Варна по Наше изрично настояване.

От години двете пейки се бяха превърнали от място за отдих в "жилище" и място за употреба на алкохол и други упойващи субстанции от клошари.

Поради тези причини периодично възникваха конфликти между тези лица и служители и посетители на музея. Сигналите до полицията имаха временен ефект, тъй като въпросните лица винаги се завръщаха на това място след като биваха принудени да го напуснат.

След две поредни посегателства върху охранителната камера за видеонаблюдение на музея и невъзможността на правоохранителните органи да прекратят достъпа на лица с противообществени прояви в района пред музея, се обърнахме за съдействие към съответните дирекции в Община Варна (УСКОР и ИИБ). Молбата ни беше двете пейки да бъдат премахнати от тяхното място. Съзнаваме, че не те са проблема в този случай. Когато обаче основният проблем е системен и няма реално решение - бяхме принудени от обстоятелствата да предприемем тази непопулярна мярка.

Разчитаме на Вашето разбиране и Ви очакваме в музея, където има всички условия за отдих на посетителите", допълват още от Музея за нова история във Варна.