Регионалната дирекция за социално подпомагане в Кюстендил отчита по-малко издадени безплатни винетки на хора с увреждания, предаде репортер на "Фокус“. От началото на годината, до 20 януари, в дирекциите "Социално подпомагане" от област Кюстендил са подадени 2235 заявления-декларации за получаване на безплатна годишна електронна винетка. За същия период на миналата година броят на подадените заявления е са подадени 2451.

Условията и реда за ползване на платената пътна мрежа, за която се заплащат винетни такси по Закона за пътищата от страна на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст се определят с наредба, издадена от министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика.

Посочените лица се освобождават от заплащане на една годишна винетна такса при ползване на платената пътна мрежа за един лек автомобил - тяхна собственост или съпружеска имуществена общност,с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).

За да заявят своето право на безплатна електронна винетка правоимащите е необходимо да подадат заявление-декларация по образец в дирекция "Социално подпомагане" по настоящия си адрес.

Годишната електронна винетка е с валидност за срок една година, считано от датата на издаването й. Препоръчително е лицата с увреждания да проверят срока на валидност на същата и да подадат заявление-декларация в дирекции "Социално подпомагане" по настоящия си адрес около 10 дни преди изтичането му.

Венцеслав ИЛЧЕВ