В Кюстендил беше представена предстоящата акция "Зима“, предаде репортер на "Фокус". Акцията стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца, тя обхваща територията на цялата страна. Партньори на "Пътна полиция“ са СБА и БЧК.

Акцията ще протече в три етапа. Първият е с продължителност от 1 до 10 ноември. В този период ще се проверяват пътни превозни средства с животинска тяга, велосипедисти, електрически пътни превозни средства. Вторият етап ще приключи на 20 ноември. Акцентът ще бъдат пешеходците, пътниците, толерантността на водачите към пешеходците. На 20 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Третият етап ще приключи на 30 ноември. Контролът ще бъде изключително сериозен ще бъде насочен към техническото състояние на моторните превозни средства. "От 1 до 15 ноември ще има гратисен период и водачите ще бъдат предупреждавани за подмяна на гуми, коригиране на констатирани неизправности. След 15 ноември ще се взима отношение към нарушенията“, каза началникът на отдел "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски.

Той отбеляза, че от 15 ноември моторните превозни средства трябва да бъдат оборудвани с гуми за зимни условия или с грайфер на гумата не по-малък от 4 мм.

От началото на годината до 31 октомври на територията на област Кюстендил са възникнали 260 катастрофи. 71 от тях са тежки. Убити са 8 души, 99 са ранените. За същия период на 2021 година са възникнали 271 пътни произшествия. 75 са тежките катастрофи. Трима души са убити, 96 са ранените.

Радослав Боюклийски посочи, че повечето убити и ранени са в резултат на две изключително тежки катастрофи, възникнали тази година.

Венцеслав ИЛЧЕВ